woensdag 10 februari 2010

Communicatiemiddel: Radio

Er zijn verschillende communicatiemiddelen die Lowlands gebruiken. We zijn er een aantal gaan opzoeken.

Hier een stukje over de radio:

Dit weekend verzamelen de liefhebbers van vooruitstrevende muziek, cabaret en andere kunsten zich massaal in de Flevopolder voor het Lowlands-festival. Na zeveneneenhalf duizend bezoekers bij de eerste editie in 1993 vliegen de zestigduizend kaartjes tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank en meer dan een week voor aanvang was de tiende editie van Lowlands al uitverkocht.
Van vrijdagmiddag vier uur tot zondagnacht drie uur moet het publiek een keuze maken tussen honderden acts die op elf locaties tegelijk spelen. Van ´s nachts drie tot ´s ochtends elf uur krijgt het pauze om op één van de acht campings op adem te komen.

Goede website
Wie geen kaartje heeft kunnen krijgen, hoeft niet te wanhopen want bij zo´n groots opgezet spektakel hoort ook een goede website Lowlands. Alle informatie is makkelijk te vinden, zelfs het complete dagprogramma is in één overzichtelijk scherm opgenomen. Naast veel muziek bezoeken ook vele populaire of jonge schrijvers, dichters en striptekenaars het Six Flags-terrein om voor te dragen uit eigen werk. Zij zijn allen opgenomen in een A-Z onder de bolletjes ´Programma´ en dan ´Letteren´. Daarmee krijgt de thuisblijver een mooi overzicht van literair Nederland en kan bovendien doorklikken naar de website van genoemde literator.

Veel Lowlands-muziek op Internet
Dezelfde opzet is gebruikt bij het muziekaanbod. Daardoor is het makkelijk om een band terug te vinden en ook thuis te horen. De VPRO zal namelijk een groot gedeelte van het festival op band vastleggen. Bovendien bood zij voorafgaand op 3 Voor 12 een aantal fragmenten van de live-acts op Lowlands. Tijdens het weekend doet de site de internetverslaggeving met een magazine, live audio en video en interactieve interviews vanaf het terrein. Via een straalverbinding en ISDN-lijnen moet dit op de bureau-pc binnenkomen. In de volgende weken komen de concerten dan zo veel mogelijk op de site, waar de liefhebbers deze on-demand kunnen afspelen.

Fraai muziekarchief
De VPRO draait haar hand niet meer om voor deze webuitzendingen, want de afgelopen drie jaar ging bijna geen cultureel festival voorbij zonder haar aanwezigheid. Pinkpop, Lowlands, Crossing Border, London Calling en diverse andere kleinere evenementen hebben net als de optredende artiesten blijkbaar weinig moeite met het vastleggen van de optredens. Daardoor heeft de omroep op haar website een indrukwekkend archief opgebouwd met live-muziek van een groot aantal bands. Ook haar eigen radioprogramma´s blijven op de site bewaard. In deze tijd van conflicten over auteursrechten is dat opmerkelijk. Bovendien komen de muziekbestanden ongeschonden en zonder hapering op de pc binnen. Downloaden is overigens niet mogelijk.

De wereldsterren
Wie zich niet herkent in de nieuwe lichting in de popmuziek bij de VPRO, moet eens bij het blad Rolling Stone kijken. Deze site heeft ook een A-Z van artiesten, waarbij zij een volledige discografie met soms recensies biedt, interviews, foto´s, nieuwtjes en in sommige gevallen ook concertopnames. Binnenkort viert het bekendste internationale populaire muziektijdschrift haar 35-jarig bestaan en biedt daarvoor op haar site de lezers de kans om hun eigen Lp Top 10 in te sturen. En grappig: de nummer één mag u met opgaaf van reden invullen. (Ernst Bouwes )

Live op Radio 3FM
3FM zendt Lowlands live uit op vrijdag van 20 tot 03 uur, op zaterdag van 15 tot 03 uur en op zondag van 15 tot 23 uur. Daarna is er de Lowlands afterparty voor iedereen die op weg naar huis is en voor iedereen die het beste van Lowlands nog eens wil horen. Na Lowlands staan zoveel mogelijk concerten, interviews, sfeerverslagen en recensies van Lowlands na te lezen op de 3voor12 site! Vorig jaar werd op Lowlands de eerste campingradio gemaakt door Giel Beelen. Wegens doorslaand succes heeft Giel ondertussen de campings van Pinkpop en Werchter ook onveilig gemaakt. En nu is de beurt weer aan Lowlands!

Door Mylan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten